Avant szárzúzó – kemény legény a családban

IPARI FŰNYÍRÁS DEBRECEN
árk garden ipari fűnyírás
Aki látott már ipari méretű zöld területet, az pontosan tudja, mikor kell valódi erősítést hívni.
Lenyűgöző lehet több száz vagy több ezer négyzetméter üde zöld növényzet, de csak akkor, ha
szépen gondozott!
Ám, ha elhanyagolták a rendszeres kertgondozást, akkor a növényvilág átveszi az uralmat és úgy
elburjánzik, hogy a fűnyíró csupán bicskának bizonyulhat. Az Avant szárzúzó viszont annál
hatékonyabban veszi fel a kesztyűt a megerősödött, sűrű cserjével, bozóttal és fűvel szemben. Ennek
a kemény legénynek meghajol a magas fű, a bokor és a vegyes vegetáció is! 1200 – 1500 milliméter
szélességével pedig gyorsan és hatékonyan teszi rendezetté a hatalmas területeket.
Ami pedig külön specialitása az Avant szárzúzó kemény legénynek, hogy a szabadon forduló késeknek
hála követni tudjuk vele a terep változásait. Így az útpadka és az árokpart is ápolttá válhat. Vagyis az
Avant szárzúzó nem csak kemény legény az ipari fűnyírás és kertgondozás terén, hanem egy
komplex segéderő a nehezített terepen!

Legújabb professzionális partnerünk az Avant szárazó, mely az Avant család sokrétű tagja.

Hogy miért szeretjük ezt a kemény legényt?

 • mert még a 20 milliméter törzsátmérőjű bokrokkal is könnyedén elbánik,
 • mert a spirál vonalban elhelyezett késsel olyan hatékony vágást produkálnak, hogy még a
  vegyes vegetáció sem jelent akadályt számára,
 • mert az előre – hátra szabadon mozgó eszközök precíz és hatékony vágási eredményt hoznak,
 • mert az 1200 – 1500 milliméteres vágószélesség azt jelenti, az ipari területeket is gyorsan
  széppé és rendezetté lehet varázsolni!
  Az ÁRK Garden új családtagjával csapatunk az ipari nagyságú zöld területek karbantartásában is gyors
  segítséget nyújt!

Avant alternáló kasza – a profi sövényszobrász

Egy dúsan zöldellő sövény csodás határként húzódhat a kerítés mentén vagy művészien megformázva valódi látványosság egy parkban. Míg gyönyörködni mindenki szeret benne, gondozni már kevésbé, hiszen egy egészséges sövény akár 2-3 méter magasra is megnőhet, és akkor a térben való terjeszkedését nem is említettük. Ám gond egy szál se, ha olyan praktikus segéderőnk van, mint az Avant alternáló kasza. Nem is kell nála hasznosabb eszköz a rakoncátlanul növekvő sövények formázásához. A zöldellő élőkerítések hamar ápolt és gondozott külsőt öltenek az oldalra helyezett kasza borotva éles fogainak hála, akár az emberi magasságot meghaladva is.
Azért az oldalra kialakított kasza jó szolgálatot tesz a fűnyírásban is, pláne, ha kiterjedt a fűfelület. Ám itt még nincs vége az Avant alternáló kasza előnyös tulajdonságainak! Ez a modern kis gépezet hatékonyan bevethető akár a gazdaságokban is szénakaszáláshoz. Mert, amilyen kicsi, olyan sokoldalú és hatékony!

Miféle szuper erő az árokásó funkció?

Ez a szuper erő olyan, amilyet egy afféle kistermetű univerzális munkaerőnek, mint az Avant minirakodó egyszerűen muszáj magára aggatnia. No de miért?!
Hiszen adott egy hihetetlenül hasznos, fordulékony, kis helyeket is meghódító és a nagy területeken is helytálló gépezet, amely bevethető rakodásban, szállításban és anyagmozgatásban. Adott, hogy ez a szuperhős bármikor bevethető, tavasztól télig.
Ám az árokásó szuper erővel az Avant minirakodó betör az építőiparba is, ahol a hatalmas gépóriásokat megszégyenítő hatékonysággal veszi ki a részét a földmunkálatokból. Hiszen egy építkezésen megannyi csövet, vezetéket kell lefektetni, alapokat kell kiásni kerítéseknek, tárolóknak. És bizony a gépmonstrumok nem férnek ám el mindenhol! Bezzeg az árokásó Avant minirakodó, amely 30 centimétertől 90 centiméter mélységig kiássa a vezetékek, kábelek helyét vagy a kerítés alapját is!
Nos, ilyen féle szupererő az árokásó funkció, ami tovább növeli a kicsi, de erős bors hírnevét! ☺
árokásás Debrecen
árokásó minirakodó

A kicsi, de erős bors – Földmunkák, parkgondozás, törmelék elszállítás…neki semmi sem lehetetlen!

Milyen sokszor szeretnénk egy kicsi, ám annál mozgékonyabb és sokoldalúbb szerkezetet, ami megkönnyíti terveink kivitelezését?! E minirakodó nem hiába kapta az univerzális nevet, hiszen szinten mindenféle terepet meghódít!

Hol tud lenyűgözni az Avant 423 minirakodó?
• kisebb és méretes kertekben
• parkokban és más zöldfelületeken
• erdőkben
• építkezéseken
• gazdaságokban

Milyen munkákban verhetetlen az Avant 423 minirakódó?
• A kertekben és parkokban rengeteg munkafolyamat van, amelynél földet, növényeket, köveket és az öntözőrendszer részeit kell mozgatni. A kert kialakításának első lépése a tereprendezés, amelyben ezzel a kis géppel könnyedén mozgatható a talaj, a fölösleges szemét és minden szükséges eszköz, így például a vakondháló, az öntözőrendszer csövei és persze a vetőmag, a gyepszőnyeg vagy épp a palánták. Ezáltal könnyebbé és gyorsabbá is válik a kertkialakítás, ami azt jelenti, hogy Ön és családja hamarabb vehetik birtokukba szép kertjüket!
• A parkokban nem könnyű a hatalmas zöldfelületek karbantartása, ám ha segítségül hívhatunk egy kis helyen is könnyen mozgó, fordulékony masinát, anélkül tudunk gondoskodni a park egészséges üdeségéről, hogy más részén kárt okoznánk.
• Az erdőkben és a gazdaságokban is igazán hatékony segítőtárs, az ágak és levelek, a homok és föld mozgatásában egyformán, de akár a szénabálák fuvarozásában is kisegíthet.
• Az építkezéseken anyagok és törmelékek áthelyezésében, elszállításában nélkülözhetetlen az univerzális minirakodó. Megkönnyíti és felgyorsítja az építkezések folyamatát, a terület előkészítő munkáit.

Mikor hasznos az Avant 423 minirakodó?
Mindig!
• Tavasszal a kertek, parkok frissítésének munkálatainál és persze az építkezések első tavaszi lépéseinél egyaránt.
• Nyáron kertekben, parkokban, erdőkben és építkezéseken földmozgatásban, anyagszállításban.
• Ősszel a kertekben, parkokban és az erdőkben is rengeteg a komposztálandó és elszállítandó növényihulladék, ám az őszi kertzárás munkálatait hamar letudhatjuk egy produktív segítőtárssal.
• Télen az utak karbantartásakor, a só és homok kiszórásában.

Ipari fűnyírás – amikor nagyban kell gondolkodni

ipari fűnyírás

A nagyobb vállalatok és ipari parkok arculatának részét képezi az a közvetlen környezet, amelyben az alkalmazottaik nap – nap után dolgoznak, ahol az üzlettársakat, partnereket és megrendelőket fogadják. Természetesen ez nem csupán a belső enteriőrre értendő, hanem az épület külső környezetére is.

Márpedig egy ipari komplexum több száz négyzetmétertől a több ezer négyzetméterig bármekkora lehet, így a hozzá tartózó park is hasonló méretekkel rendelkezik. Ide bizony nem elegendő a fűkasza vagy a családi házak kertjeiben profi módon helytálló fűnyíró!

Az ipari méretek ipari erőt és hatékonyságot kívánnak meg, ezért az ipari fűnyíráshoz és parkgondozáshoz mi egy több funkciós Brill fűnyírótraktort vetünk be. Ez a csúcstechnikájú traktor rendkívül hatékony, gyors és akár a 7000 négyzetméteres parkokat is meghódítja! Fordulékonysága és precíz vágása révén szép, egyenletes gyepfelületet eredményez még nagyobb fűméret esetén is. Ahol pedig nem fér el a fűnyírótraktor besegítünk fűkaszálással, így az ipari fűnyírás után látványos, kellemes környezet fogadja az ipari park dolgozóit és látogatóit.

Miért nélkülözhetetlen a több funkciós fűnyírótraktor?

– mert ipari méretekben verhetetlen

– mert gyors és hatékony

– mert precíz, egyenletes gyepfelületet alakít ki

– mert számtalan funkciójával számtalan igényt elégít ki

Az Árk Garden család új tagjával immár a családi kertek mellett, cégek és ipari parkok számára is szakszerű parkgondozást vállalunk!

Gyepfelszedés-hatékony módszer a kertgondozásban

Örömmel mutatjuk be legújabb családtagunkat, a modern és hatékony gyepfelszedő gépünket!

 

Ezzel az új kis csoda masinával a kertgondozás új szintre emelhető, hogy füves területeink mindig üdén zöldelljenek!

 

Hogy mitől különleges az új családtag és mikor jó a gyepfelszedés?

 

Akár éppen a kert kialakításába ástuk bele magunkat, akár utólag szeretnénk néhány módosítást, akár a kert egészségének megőrzése a célunk, hatékony és korszerű eszközökre, módszerekre van szükség.

Ha már meglévő kertünket frissítjük fel, különösen fontos, hogy minél kevesebb kárt okozzunk az új elképzelések megvalósítása során.Ekkor különösen jó szolgálatot tesz a gyepfelszedő gép.

Ugyanis:

• Kimagasló hatékonyságának hála gyorsan és precízen lehet felszedni a gyepet, így az új gyepfelület lefektetése vagy a régi visszahelyezése is könnyebb. A művelet nem dúlja fel a kertet, s nem rontja el a zöld felület összhangját. Hamarabb vehetjük újra birtokba a szép és egészséges füves területünket!

• Ha elszaporodtak a kártevők s már menthetetlen az egykor csodás gyepünk, vagy az elharapódzó gyomok helyrehozhatatlan károkat okoztak, a gyepfelszedő géppel 2-15 centiméteres mélységben dolgozva tökéletesen megtisztítható a terület. Ezzel előkészítve az új gyep számára az ideális körülményeket.

• Mivel a gyepfelszedő gép kisebb mélységben is képes átforgatni a talajt, így kevesebb lesz a zöldhulladék. Sőt, újra füvesítés esetén, amikor elegendő a talaj felső 3-4 centiméteres rétegét eltávolítani a zöldhulladék akár a felére is csökkenhet.

• Ugyanezen előnyös tulajdonságából fakad, hogy kevesebb talajutánpótlás szükséges, amivel újból jelentős összegeket takaríthatunk meg. Ha pedig gyepszőnyeg lefektetése az igény a talajpótlás akár el is hagyható.

• Ha vakondhálós területen válik szükségessé a gyepfelszedése, ennek a gépnek hála a művelet a vakondháló sérülése nélkül végrehajtható.

• Kimaradt az öntözőrendszer kiépítése? A gyepfelszedő gép segítségével a meglévő gyepet vagy gyepszőnyeget károsodás nélkül fel tudjuk szedni. Így az öntözőrendszer akár utólagosan is megvalósítható!

• A virágágyás kialakítása is könnyedén megoldható, hiszen kis méretének köszönhetően a gyepfelszedő gép szűkebb helyeken is remekül alkalmazható. Precíz vágása révén akár finoman ívelő ágyások is helyet kaphatnak a füves terület kellős közepén.

• És persze akkor is jó szolgálatot tesz a kis gép, ha egy korábbi rét vagy legelő befüvesítése az igény, amelynek első lépéseként természetesen a területet alaposan meg kell tisztítani.

Kertitó gondozás

A kertitó egy rendszeresen ápolt kertben igazi látványosság lehet, melynek már a látképe is nyugtatólag hat az elmére és a lélekre egyaránt. Ám egy elhanyagolt kerti tó épp ellenkezőleg hat, igazán lelombozó tud lenni. Ahogyan a kert többi részének gondozása, úgy a kerti tó karbantartása is évszakhoz köthető. A befektetett munka pedig itt is, ott is pazar látványban térül meg.

A kertitó gondozás

A kertitó gondozás legmacerásabb része az őszi – téli felkészítés, amely valójában folyamatos odafigyelés mellett a rendszeres tótisztítás feladatait öleli fel. Az egyik legfontosabb ezek közül, az őszi lombhulláskor a tavunkba került falevelek maradéktalan eltávolítása, még mielőtt azok bomlásnak indulnának. Már ebből is kitűnik, hogy a téli felkészülés valóban nem egyszeri munka, hanem folyamatos odafigyelés az év utolsó hónapjaiban.

Az iszapréteg felmérése

Hasonlóan kulcsfontosságú a kertitó gondozás során a kerti tó iszaprétegének felmérése és beállítása a téli időszakra. Ha egyáltalán nem távolítjuk el az iszapot, azaz túl sok marad a téli időszakra, a belőle felszabaduló gázok jelentősen rontani fogják a vízminőséget. Ez esetlegesen halaink pusztulásához vezethetnek. Abban az esetben viszont, ha teljesen eltávolítjuk, a kerti tavunk tavaszi ébredésekor nélkülözhetetlen organizmusok hiányozni fognak a vízből. Ennek következményeként növényeink nehezebben fognak magukra találni a téli hibernáció után és erőteljes algásodásra is számíthatunk. Amennyiben a kerti tó lakókkal is rendelkezik, jó ha tudjuk, hogy halaink téli vermeléséhez szintén szükség van valamennyi iszapra.

Szezonális gondoskodás

A leghidegebb hónapok beköszönte előtt gondoskodnunk kell még a kerti tó gépészeti eszközeinek kivételéről, azok téliesítéséről és tárolásáról, az esetlegesen télen használt eszközök beüzemeléséről, fagytestek elhelyezéséről. Előnyös továbbá egy háló segítségével megóvni tavunkat az utolsó falevelektől, de sokszor ezt az esztétikai élmény megőrzése érdekében a kertitó-tulajdonosok „véletlenül elfelejtik”.

A fagyos téli napokat követő langyos tavaszi időjárás nem csupán a kert növényzetét kelti fel téli álmából, hanem a kerti tó élővilágát is. Ám, ha ősz végén jó munkát végeztünk tavasszal már jóval kevesebb dogunk akad a kertitó gondozás terén is. A fagyok elmúltával ellenőrizzük a kerti tó szerkezeti állapotát, a tófólia esetleges sérüléseit állítsuk helyre. Ha a tél folyamán nem történt meg a tavi növények elhalt részeinek eltávolítása vagy esetleg nem volt folyamatos a falevelek kivétele, legkésőbb tavasszal pótolnunk kell a mulasztást. Ilyenkor keríthetünk sort a tavi növényeink pótlására, újak telepítésére vagy a régiek átültetésére, és persze a földcserére.

A nyár a legpihentetőbb időszaka a kertitó gondozásnak, mivel ha ősszel és tavasszal elvégeztünk minden fontos teendőt, mostanra üdítő látvány fogad minket a kertben. Ahhoz, hogy ez így is maradjon a forró nyár során elengedhetetlen a vízminőség folyamatos ellenőrzése. A megfelelő vízminőség a tó élővilágának fejlődésének alapja. Amennyiben eltérést tapasztalunk a kerti tó vízminőségének mérésekor, a megfelelő mechanikai vagy vegyi beavatkozással ismét beállíthatjuk a kívánt vízminőséget.

Nyáron is figyelmet kell fordítanunk tótisztítás rendszerességére. A növényi részek jellemzően a kert többi részének gondozása közben kerülnek a levegőbe és onnan a tavunkba, de akár a fák virágainak lehullása is jelentősen szennyezheti a vizet. Az algák elszaporodásának megakadályozása szintén rendszeresen elvégzendő lépés a kertitó gondozásban. Amennyiben tavunkat egyáltalán nem árnyékolja környező fa vagy tóparti növényzet, a legmelegebb hónapokban szükség lehet valamilyen nem állandó árnyékoló eszköz elhelyezésére is. A nyári időszakban, ha az időjárás aszályos nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres vízpótlásról sem.

Víztisztó berendezések

A tótisztítás egyik Achilles-sarka, hogy a lehető leghamarabb újra üzembe legyenek állítva a szűrő és vízforgató berendezések. Ezzel ugyanis minimálisra csökkenthetjük az algásodás kockázatát. Mindemellett erősen ajánlott eltávolítani és átvizsgálni a télen használt berendezéseket. Fontos a vízminőség vizsgálata, szélsőséges esetben a kívánt értékek beállításához részleges vagy teljes vízcsere lehet szükséges.

Allergia ellen irtással

parlagfűirtás

A parlagfüvet nem kell senkinek sem bemutatni, erősen allergén mivoltából fakadóan, bizony komoly népszerűtlenségre tett szert. Ám nem csupán az allergiások nem kedvelik különösebben őkelmét, de a hatóságok sem parlagfű támogatók.

Olyannyira igaz ez, hogy a hatályos jogszabály szerint Június 30-ig mindenkinek kötelessége, hogy saját területén megakadályozza a parlagfű virágzását. Ráadásul ezt a virágzásmentes állapotot folyamatosan fent is kell tartania, egészen az első csípős hideg napok beköszöntéig!

A helyzet komolyságát bizonyítandóan jelentős büntetést helyeztek kilátásba a hatóságok, ha valaki elfelejti megejteni a parlagfűirtás valamely formáját. Tudni kell azonban, hogy idén az időjárás miatt, a parlagfű szokásától eltérően nem áprilisban kezdte el a csírázást, hanem kicsit később, májusban. Ebből következik, hogy a parlagfű virágzásának kezdete is kitolódik kissé.  

Tudjuk, hogy a parlagfűirtás leghatékonyabb módja a gyomlálás, méghozzá a 2-4 leveles fejlettség állapotában. Ám ez amellett, hogy időigényes és fárasztó, csak kisebb területeken kivitelezhető. A jogszabály azonban vonatkozik az ültetvényekre, legelőkre, erdőkre, szántóföldekre, építési területekre, játszóterekre és közterületekre is.

A parlagfűirtás gyorsabb és egyszerűbb módszere a kaszálás, amellyel a hatóságok által beígért büntetés is elkerülhető. Egyetlen dologra kell figyelni, hogy a parlagfűírtás megelőzze az agresszíven terjeszkedő gyomnövény virágzását. Ugyanis a virágport a szél akár 100 kilométerre is elviszi és szétszórhatja! A virágpor jellemzően júliusban és augusztusban telíti a levegőt, ez az allergiások legnehezebben elviselhető időszaka, amelyet csak a gondos megelőzés tehet elviselhetőbbé.

A büntetés – és parlagfűmentes állapot érdekében 3-4 alkalommal szükséges kaszálni a kerteket, földeket, amelyet csapatunk gyorsan és hatékonyan elvégez Ön helyett.

Ráadásként pedig tiszta, rendezett környezetet hagyunk magunk után, mert minden zöldhulladékot, amit lekaszáltunk, kigyomláltunk, lenyírtunk összeszedünk és elszállítunk. Ami szorgos munkánk után marad, az egy szemet gyönyörködtető, gondozott terület, amelyben az allergiások is el tudnak lazulni.

Ha Ön is szívesebben költené nyaralásra a pénzét, mint büntetésre, kérje hathatós segítségünket a parlagfűirtásban is!

Tuják gondozása

A gondosan ápolt tuja a kert ékköve

A tuják, eredetileg Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonosak, azonban szívósságuknak, gazdag zöld árnyalataiknak köszönhetően meghódították az európai kerteket is.
A tuják ápolása ugyan nem komplikált kertgondozási feladat, mégis odafigyelést és rendszerességet igényel. Ilyenkor tavasszal, amikor a nappali hőmérséklet eléri és kissé meg is haladja a plusz 5 fokot, el lehet kezdeni a tuják átvizsgálását a téli fagyok okozta károk nyomai, valamint az ébredező kártevők után.

Első lépések

Első lépésnek ajánlott egy kis gyomtalanítás a növény tövénél, fellazítva ezzel a talajt. A tujáknak jellegzetesen sekélyen helyezkednek el a gyökereik. Ezeknek kifejezetten jót tesz a szellőztetés, hogy oxigénhez jussanak a téli fagyott földek szorítása után. A szellőztetés kiváló alkalom arra is, hogy eltávolítsuk az esetleg már megjelenő kártevőket, mint a pajor és a lótücsök. Ezek a kis apróságok a gyökereket rágva akadályozzák, hogy a tuja elegendő tápanyagot és vizet vegyen magához. Ez a károkozás hamarosan megmutatkozik a levelek színének elváltozásában is. A tüzetes átvizsgálást és szellőztetést kövesse egy alapos fürdetés. A tuja tetejétől lefelé irányulva óvatosan mossuk át a belső ágakat és szabadítsuk meg a növényt az elszáradt levelektől, ágaktól, lehetővé téve számára a tavaszi regenerálódást.

tuja gondozása

Permetezés és öntözés

Immár túl vagyunk a szellőztetésen és le is tusoltattuk a tujánkat, amely pár nap múltán szépen meg is száradt. Tehát következhet a tavaszi lemosó permetezés egy jó réz és kén koktéllal, amely megvédi az örökzöldet a gombás megbetegedésektől és az atkáktól.
A már említett sekélyen elhelyezkedő gyökérzet miatt a tuják érzékenyek a megfelelő víz mennyiségre. Őshonos otthonukban igen bő az égi áldás, ezért fontos, hogy főleg nyaranta, de tavasszal is árasztással jól beiszapoljuk a tujákat. Tavaszi hónapokban a téli csapadék hiányát kell gyakran utánpótolni, míg nyáron a nagy meleg miatti párolgás teszi nélkülözhetetlenné a gondos locsolást. Öntözőrendszerrel is kiválóan megoldható a tuják táplálása, de az árasztás egyszer-egyszer mindenképp indokolt!

A tuják látványos és hálás kerti növények, azonban ha Ön leginkább élvezni szereti a kert szépségeit, az ARK Garden csapata szakszerűen elvégzi a tuják szellőztetését, tavaszi felfrissítését és formára nyírását is!

Hívjon minket, hogy tujája egészségesen zöldelljen egész évben!

Tavaszi kerti munkák

Végre apránként kezd bekúszni a tavasz a hangulatunkba, a tudatunkba és bizony a kertünkbe is. Itt az ideje egy alapos terepszemlének és sorra venni mindazon tavaszi kerti munkálatokat, amelyeknek hála egészen a következő télig élvezhetjük az egészséges és gyönyörű kert örömét. A metszés, a tavaszi lemosó permetezés, a gyeplazítás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés is a kertalakítás fontos mozzanatai. Hiszen a látványos kertet egészséges alapokra építkezve lehet kialakítani.

Első feladatok

Első feladatunk a metszés, mellyel tulajdonképp regeneráljuk a téli fagyok és az elszáradás után a növényeket. A metszés kihagyhatatlan, ha egészséges növényeket akarunk látni a kertben! Elsőnek a lombhullató fákat, majd a félcserjéket vegyük kezelésbe, a gyümölcsfák metszésével mindenképp várni kell, míg a tél föladja harcát és megszűnnek a fagyok. Ezt követően azonban nem szabad megfeledkezni a gyümölcsfák gyökereinek megszellőztetéséről sem.

A tavaszi lemosó permetezés olyan akár egy fertőtlenítő kézmosás, mely megszabadítja a növényeket a betegségeket okozó gombáktól és kártevőktől. A tavaszi lemosó permetezést csak szélcsendes időben ajánlott elvégezni, amikor a hőmérő higanyszála plusz fokokat mutat nappal. Bőségesen használjuk a lemosószert, hogy a lemosó permetezés valóban felérjen egy alapos zuhanyzással és a legeldugottabb részekre is jusson.

A gyeplazítás a pázsit fellélegzését biztosítja a zimankós téli hónapok után, amikor az elhalt növényi részekből, fűszálakból kialakuló filcréteg már fojtogatja a pázsitot. Ez a filcréteg s az alatta elszaporodó moha szivacsként szívja magába a nedvességet és elállja a levegő, illetve a tápanyag útját. Ezért ha dús, zöld gyepet szeretnénk élvezni egész évben, még a tavaszi növekedési időszak elején meg kell szabadulni ettől a filcrétegtől, melyre a legjobb mód a gyeplazítás.

Tápanyag utánpótlás

A tápanyag – utánpótlás tulajdonképpen a növények által a talajból felvett tápanyag mesterséges pótlása, növényeink folyamatos fejlődése céljából. A tápanyag – utánpótlást trágyázással lehet hatékonyan kivitelezni, melyre használhatunk természetes, állati és növényi trágyákat, vagy szervetlen műtrágyát. Ehhez tápoldatot adva biztosítunk minden szükséges tápanyagot a növények számára. Ilyen nagy mennyiségű anyag szállításához érdemes olyan többfunkciós eszközt használni, mint az Avant minirakodó, amely csapatunak is jól bevált társ a munkában.

Az öntözés az áldást hozó tavaszi esőzések csökkenésével, elmaradásával arányosan válik elemi fontosságúvá. Ám ha az időjárás szeszélye folytán nélkülözni kénytelenek a növények a tavaszi égi áldást, mértékkel lehet öntözni. Az öntözés legideálisabb ideje a késő délután és az esti órák, mert a víz éjszaka beszívódik a talajba, így minimális lesz az elpárolgás.