Ármós Róbert Károly főkertész ajánlásával

 

Ne hanyagoljuk el a kertünket, csak mert az időjárás megváltozik ősszel és hűvösebb lesz!
Egy kis szabadidő ráfordításával az őszi kertészkedés jó alkalom arra, hogy mozogjunk, közben pedig ötletelhetünk a következő évi újításokon. Meglátod, tavasszal hálás leszel magadnak érte.

Segítségül összeállítottam egy TOP 10 + 1 –es listát az őszi teendőkről.

 

1. Talaj minőségének javítása – a talaj idén is kivette a részét a munkából, rengeteg tápanyaggal látta el növényeinket. Őszre kiürültek a tartalékai, ezért ilyenkor érdemes a talaj vízelvezető képességét és állagát egy alapos komposztálással feljavítani. A komposztot konyhai hulladékból, kertészetekből, kertészeti áruházakból is beszerezhetjük. Ne sajnáljuk a jó minőségű komposztra a pénzt, mert következő évben a kert bőségesen meghálálja majd ezt az extra gondoskodást.

2. Őszi felkészítő permetezés – az enyhe időjárás miatt a rovarok, atkák, gombák könnyen elszaporodhatnak, ezt megakadályozhatjuk egy utolsó, évzáró permetezéssel.

3. Őszi trágyázás, tápanyagpótlás – még egyszer, utoljára adjunk egy kis extra tápanyagot a talajnak, hogy tavasszal ezt szép sűrű, dús, zöld fűvel hálálhassa meg.

4. Növények visszametszése, betakarása – a hideg tél az érzékenyebb növényeket sem kíméli, ezért a tövüket mindenképpen be kell takarni 1-2 réteg mulccsal.

metszés kertgondozás

5. Öntözőrendszer téliesítése – nagyon fontos, hogy a locsolótömlőkből kifolyassuk a pangó vizet. Az öntöző egyéb tartozékait is vizsgáljuk át, tisztítsuk meg és a téli hónapokra tegyük el egy védett helyre.

6. Kert megtisztítása – a takarítás kevés ember kedvenc elfoglaltsága, főleg ha őszi kerttakarításról van szó. Az elszáradt, beteg növényeket gyökerestül ki kell húzni, az ágyások földjét is meg kell tisztítani az esetleg benne maradó gyökérzettől. Fáradságos munka, ám ha ezt kihagyjuk, tavasszal a kórokozók és kártevők lephetik el a kertünket.

 

7. Gondoskodás az évelőkről – ilyenkor érdemes a terebélyes évelők töveit kisebb részekre osztani és újra elültetni. Ha tavaszra halasztjuk ezt a műveletet, a növényeknek nem lesz elég idejük megerősödni ahhoz, hogy új hajtásokat, majd virágokat hozzon.

8. Látvány javítása – nem muszáj az őszi kertünknek szomorúnak és üresnek lennie, dobjuk fel a látványt őszi virágos növényekkel. A talajt ilyenkor már ne terheljük ezzel, de cserepekbe, virágládákba nyugodtan ültethetünk árvácskát, krizantémot, díszkáposztát, vagy bármilyen más őszi virágos növényt.

9. Tavaszi virágpompa előkészítése – ha tavasszal virágzó tulipánokban és nárciszokban szeretnénk gyönyörködni, már most meg kell tenni a szükséges előkészületeket. A virághagymák kínálata bőséges, ezért érdemes időt szakítani a megfelelő hagymák kiválasztására is, melyeket még a fagy beállta előtt el kell ültetni kertünkben.

10. Madaraink etetése – bár nem tartozik szervesen a kertgondozáshoz, mégis fontos feladat, hogy a kertünkbe látogató kismadarakat eleséggel ellássuk. A hideg hónapokban igencsak megfogyatkoznak a madarak természetes táplálékforrásai, ha nem találnak eleséget, könnyen elpusztulhatnak.

+1 Élvezzük a pihenést! – ha mindezen feladatokat elvégeztük, nincs más dolgunk, mint hogy megpihenjünk mi is. Megnyugtató a tudat, hogy felkészülten várja kertünk a telet, növényeink biztonságban vannak a mulcsréteg alatt, a talaj komposzttal feltöltve várja a tavaszt, a kártevőket pedig tisztes távolságban tartja a kipermetezett irtószer.