Végre apránként kezd bekúszni a tavasz a hangulatunkba, a tudatunkba és bizony a kertünkbe is. Itt az ideje egy alapos terepszemlének és sorra venni mindazon tavaszi kerti munkálatokat, amelyeknek hála egészen a következő télig élvezhetjük az egészséges és gyönyörű kert örömét. A metszés, a tavaszi lemosó permetezés, a gyeplazítás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés is a kertalakítás fontos mozzanatai. Hiszen a látványos kertet egészséges alapokra építkezve lehet kialakítani.

Első feladatok

Első feladatunk a metszés, mellyel tulajdonképp regeneráljuk a téli fagyok és az elszáradás után a növényeket. A metszés kihagyhatatlan, ha egészséges növényeket akarunk látni a kertben! Elsőnek a lombhullató fákat, majd a félcserjéket vegyük kezelésbe, a gyümölcsfák metszésével mindenképp várni kell, míg a tél föladja harcát és megszűnnek a fagyok. Ezt követően azonban nem szabad megfeledkezni a gyümölcsfák gyökereinek megszellőztetéséről sem.

A tavaszi lemosó permetezés olyan akár egy fertőtlenítő kézmosás, mely megszabadítja a növényeket a betegségeket okozó gombáktól és kártevőktől. A tavaszi lemosó permetezést csak szélcsendes időben ajánlott elvégezni, amikor a hőmérő higanyszála plusz fokokat mutat nappal. Bőségesen használjuk a lemosószert, hogy a lemosó permetezés valóban felérjen egy alapos zuhanyzással és a legeldugottabb részekre is jusson.

A gyeplazítás a pázsit fellélegzését biztosítja a zimankós téli hónapok után, amikor az elhalt növényi részekből, fűszálakból kialakuló filcréteg már fojtogatja a pázsitot. Ez a filcréteg s az alatta elszaporodó moha szivacsként szívja magába a nedvességet és elállja a levegő, illetve a tápanyag útját. Ezért ha dús, zöld gyepet szeretnénk élvezni egész évben, még a tavaszi növekedési időszak elején meg kell szabadulni ettől a filcrétegtől, melyre a legjobb mód a gyeplazítás.

Tápanyag utánpótlás

A tápanyag – utánpótlás tulajdonképpen a növények által a talajból felvett tápanyag mesterséges pótlása, növényeink folyamatos fejlődése céljából. A tápanyag – utánpótlást trágyázással lehet hatékonyan kivitelezni, melyre használhatunk természetes, állati és növényi trágyákat, vagy szervetlen műtrágyát. Ehhez tápoldatot adva biztosítunk minden szükséges tápanyagot a növények számára. Ilyen nagy mennyiségű anyag szállításához érdemes olyan többfunkciós eszközt használni, mint az Avant minirakodó, amely csapatunak is jól bevált társ a munkában.

Az öntözés az áldást hozó tavaszi esőzések csökkenésével, elmaradásával arányosan válik elemi fontosságúvá. Ám ha az időjárás szeszélye folytán nélkülözni kénytelenek a növények a tavaszi égi áldást, mértékkel lehet öntözni. Az öntözés legideálisabb ideje a késő délután és az esti órák, mert a víz éjszaka beszívódik a talajba, így minimális lesz az elpárolgás.