A gondosan ápolt tuja a kert ékköve

A tuják, eredetileg Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonosak, azonban szívósságuknak, gazdag zöld árnyalataiknak köszönhetően meghódították az európai kerteket is.
A tuják ápolása ugyan nem komplikált kertgondozási feladat, mégis odafigyelést és rendszerességet igényel. Ilyenkor tavasszal, amikor a nappali hőmérséklet eléri és kissé meg is haladja a plusz 5 fokot, el lehet kezdeni a tuják átvizsgálását a téli fagyok okozta károk nyomai, valamint az ébredező kártevők után.

Első lépések

Első lépésnek ajánlott egy kis gyomtalanítás a növény tövénél, fellazítva ezzel a talajt. A tujáknak jellegzetesen sekélyen helyezkednek el a gyökereik. Ezeknek kifejezetten jót tesz a szellőztetés, hogy oxigénhez jussanak a téli fagyott földek szorítása után. A szellőztetés kiváló alkalom arra is, hogy eltávolítsuk az esetleg már megjelenő kártevőket, mint a pajor és a lótücsök. Ezek a kis apróságok a gyökereket rágva akadályozzák, hogy a tuja elegendő tápanyagot és vizet vegyen magához. Ez a károkozás hamarosan megmutatkozik a levelek színének elváltozásában is. A tüzetes átvizsgálást és szellőztetést kövesse egy alapos fürdetés. A tuja tetejétől lefelé irányulva óvatosan mossuk át a belső ágakat és szabadítsuk meg a növényt az elszáradt levelektől, ágaktól, lehetővé téve számára a tavaszi regenerálódást.

Permetezés és öntözés

Immár túl vagyunk a szellőztetésen és le is tusoltattuk a tujánkat, amely pár nap múltán szépen meg is száradt. Tehát következhet a tavaszi lemosó permetezés egy jó réz és kén koktéllal, amely megvédi az örökzöldet a gombás megbetegedésektől és az atkáktól.
A már említett sekélyen elhelyezkedő gyökérzet miatt a tuják érzékenyek a megfelelő víz mennyiségre. Őshonos otthonukban igen bő az égi áldás, ezért fontos, hogy főleg nyaranta, de tavasszal is árasztással jól beiszapoljuk a tujákat. Tavaszi hónapokban a téli csapadék hiányát kell gyakran utánpótolni, míg nyáron a nagy meleg miatti párolgás teszi nélkülözhetetlenné a gondos locsolást. Öntözőrendszerrel is kiválóan megoldható a tuják táplálása, de az árasztás egyszer-egyszer mindenképp indokolt!

A tuják látványos és hálás kerti növények, azonban ha Ön leginkább élvezni szereti a kert szépségeit, az ARK Garden csapata szakszerűen elvégzi a tuják szellőztetését, tavaszi felfrissítését és formára nyírását is!

Hívjon minket, hogy tujája egészségesen zöldelljen egész évben!