A parlagfüvet nem kell senkinek sem bemutatni, erősen allergén mivoltából fakadóan, bizony komoly népszerűtlenségre tett szert. Ám nem csupán az allergiások nem kedvelik különösebben őkelmét, de a hatóságok sem parlagfű támogatók.

Olyannyira igaz ez, hogy a hatályos jogszabály szerint Június 30-ig mindenkinek kötelessége, hogy saját területén megakadályozza a parlagfű virágzását. Ráadásul ezt a virágzásmentes állapotot folyamatosan fent is kell tartania, egészen az első csípős hideg napok beköszöntéig!

A helyzet komolyságát bizonyítandóan jelentős büntetést helyeztek kilátásba a hatóságok, ha valaki elfelejti megejteni a parlagfűirtás valamely formáját. Tudni kell azonban, hogy idén az időjárás miatt, a parlagfű szokásától eltérően nem áprilisban kezdte el a csírázást, hanem kicsit később, májusban. Ebből következik, hogy a parlagfű virágzásának kezdete is kitolódik kissé.  

Tudjuk, hogy a parlagfűirtás leghatékonyabb módja a gyomlálás, méghozzá a 2-4 leveles fejlettség állapotában. Ám ez amellett, hogy időigényes és fárasztó, csak kisebb területeken kivitelezhető. A jogszabály azonban vonatkozik az ültetvényekre, legelőkre, erdőkre, szántóföldekre, építési területekre, játszóterekre és közterületekre is.

A parlagfűirtás gyorsabb és egyszerűbb módszere a kaszálás, amellyel a hatóságok által beígért büntetés is elkerülhető. Egyetlen dologra kell figyelni, hogy a parlagfűírtás megelőzze az agresszíven terjeszkedő gyomnövény virágzását. Ugyanis a virágport a szél akár 100 kilométerre is elviszi és szétszórhatja! A virágpor jellemzően júliusban és augusztusban telíti a levegőt, ez az allergiások legnehezebben elviselhető időszaka, amelyet csak a gondos megelőzés tehet elviselhetőbbé.

A büntetés – és parlagfűmentes állapot érdekében 3-4 alkalommal szükséges kaszálni a kerteket, földeket, amelyet csapatunk gyorsan és hatékonyan elvégez Ön helyett.

Ráadásként pedig tiszta, rendezett környezetet hagyunk magunk után, mert minden zöldhulladékot, amit lekaszáltunk, kigyomláltunk, lenyírtunk összeszedünk és elszállítunk. Ami szorgos munkánk után marad, az egy szemet gyönyörködtető, gondozott terület, amelyben az allergiások is el tudnak lazulni.

Ha Ön is szívesebben költené nyaralásra a pénzét, mint büntetésre, kérje hathatós segítségünket a parlagfűirtásban is!