A kertitó egy rendszeresen ápolt kertben igazi látványosság lehet, melynek már a látképe is nyugtatólag hat az elmére és a lélekre egyaránt. Ám egy elhanyagolt kerti tó épp ellenkezőleg hat, igazán lelombozó tud lenni. Ahogyan a kert többi részének gondozása, úgy a kerti tó karbantartása is évszakhoz köthető. A befektetett munka pedig itt is, ott is pazar látványban térül meg.

A kertitó gondozás

A kertitó gondozás legmacerásabb része az őszi – téli felkészítés, amely valójában folyamatos odafigyelés mellett a rendszeres tótisztítás feladatait öleli fel. Az egyik legfontosabb ezek közül, az őszi lombhulláskor a tavunkba került falevelek maradéktalan eltávolítása, még mielőtt azok bomlásnak indulnának. Már ebből is kitűnik, hogy a téli felkészülés valóban nem egyszeri munka, hanem folyamatos odafigyelés az év utolsó hónapjaiban.

Az iszapréteg felmérése

Hasonlóan kulcsfontosságú a kertitó gondozás során a kerti tó iszaprétegének felmérése és beállítása a téli időszakra. Ha egyáltalán nem távolítjuk el az iszapot, azaz túl sok marad a téli időszakra, a belőle felszabaduló gázok jelentősen rontani fogják a vízminőséget. Ez esetlegesen halaink pusztulásához vezethetnek. Abban az esetben viszont, ha teljesen eltávolítjuk, a kerti tavunk tavaszi ébredésekor nélkülözhetetlen organizmusok hiányozni fognak a vízből. Ennek következményeként növényeink nehezebben fognak magukra találni a téli hibernáció után és erőteljes algásodásra is számíthatunk. Amennyiben a kerti tó lakókkal is rendelkezik, jó ha tudjuk, hogy halaink téli vermeléséhez szintén szükség van valamennyi iszapra.

Szezonális gondoskodás

A leghidegebb hónapok beköszönte előtt gondoskodnunk kell még a kerti tó gépészeti eszközeinek kivételéről, azok téliesítéséről és tárolásáról, az esetlegesen télen használt eszközök beüzemeléséről, fagytestek elhelyezéséről. Előnyös továbbá egy háló segítségével megóvni tavunkat az utolsó falevelektől, de sokszor ezt az esztétikai élmény megőrzése érdekében a kertitó-tulajdonosok „véletlenül elfelejtik”.

A fagyos téli napokat követő langyos tavaszi időjárás nem csupán a kert növényzetét kelti fel téli álmából, hanem a kerti tó élővilágát is. Ám, ha ősz végén jó munkát végeztünk tavasszal már jóval kevesebb dogunk akad a kertitó gondozás terén is. A fagyok elmúltával ellenőrizzük a kerti tó szerkezeti állapotát, a tófólia esetleges sérüléseit állítsuk helyre. Ha a tél folyamán nem történt meg a tavi növények elhalt részeinek eltávolítása vagy esetleg nem volt folyamatos a falevelek kivétele, legkésőbb tavasszal pótolnunk kell a mulasztást. Ilyenkor keríthetünk sort a tavi növényeink pótlására, újak telepítésére vagy a régiek átültetésére, és persze a földcserére.

A nyár a legpihentetőbb időszaka a kertitó gondozásnak, mivel ha ősszel és tavasszal elvégeztünk minden fontos teendőt, mostanra üdítő látvány fogad minket a kertben. Ahhoz, hogy ez így is maradjon a forró nyár során elengedhetetlen a vízminőség folyamatos ellenőrzése. A megfelelő vízminőség a tó élővilágának fejlődésének alapja. Amennyiben eltérést tapasztalunk a kerti tó vízminőségének mérésekor, a megfelelő mechanikai vagy vegyi beavatkozással ismét beállíthatjuk a kívánt vízminőséget.

Nyáron is figyelmet kell fordítanunk tótisztítás rendszerességére. A növényi részek jellemzően a kert többi részének gondozása közben kerülnek a levegőbe és onnan a tavunkba, de akár a fák virágainak lehullása is jelentősen szennyezheti a vizet. Az algák elszaporodásának megakadályozása szintén rendszeresen elvégzendő lépés a kertitó gondozásban. Amennyiben tavunkat egyáltalán nem árnyékolja környező fa vagy tóparti növényzet, a legmelegebb hónapokban szükség lehet valamilyen nem állandó árnyékoló eszköz elhelyezésére is. A nyári időszakban, ha az időjárás aszályos nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres vízpótlásról sem.

Víztisztó berendezések

A tótisztítás egyik Achilles-sarka, hogy a lehető leghamarabb újra üzembe legyenek állítva a szűrő és vízforgató berendezések. Ezzel ugyanis minimálisra csökkenthetjük az algásodás kockázatát. Mindemellett erősen ajánlott eltávolítani és átvizsgálni a télen használt berendezéseket. Fontos a vízminőség vizsgálata, szélsőséges esetben a kívánt értékek beállításához részleges vagy teljes vízcsere lehet szükséges.